https://aisediu.ro/wp-content/uploads/2023/12/logo.svg

scapă de grija sediului social și de preluarea corespondenței

Ce trebuie să ști dacă vrei să deschizi o cafenea

Toate, Antreprenoriat

Ce trebuie să ști dacă vrei să deschizi o cafenea

Deschiderea unei cafenele poate fi o afacere promițătoare, însă implică o serie de obligații legale și administrative pe care trebuie să le iei în considerare. De la înființarea firmei și până la obținerea autorizațiilor necesare, procesul necesită atenție în vederea conformării cu legislația în vigoare.

Alegerea entității potrivite. Aspecte de ordin fiscal

Înainte de a deschide orice afacere, primul pas este alegerea formei juridice potrivite pentru activitatea pe care urmează să o realizezi în concret. Cele mai frecvente forme de organizare sunt următoarele:

  • Societate cu Răspundere Limitată (SRL)

SRL-ul este o societate comercială, cu personalitate juridică și patrimoniu propriu, formată din unul sau mai mulți asociați, persoane fizice sau juridice, destinată desfășurării de activități economice în scopul obținerii de profit. Pentru mai multe detalii despre SRL îți recomandăm să citești materialul nostru:

Ce trebuie să știi despre înființarea unui SRL

  • Persoană Fizică Autorizată (PFA)

PFA-ul este o întreprindere economică, fără personalitate juridică, organizată de o persoană fizică ce folosește, în principal, forța sa de muncă. Pentru mai multe detalii despre PFA îți recomandăm să citești materialul nostru:

Ce trebuie să știi despre înființarea unui PFA

  • Întreprindere Individuală (II)

II-ul, similar cu PFA-ul, este o întreprindere economică, fără personalitate juridică, organizată de o persoană fizică ce folosește, în principal, forța sa de muncă. Pentru mai multe detalii despre II îți recomandăm să citești materialul nostru:

Ce trebuie să ști despre înființarea unui II

Pentru a fi mai ușor să decizi care din cele trei forme de organizare a activității economice este mai potrivită pentru tine, îți recomandăm să citești și materialele noastre în care am analizat comparativ cele trei entități:

Care este diferența dintre SRL și PFA

Care este diferența dintre PFA și II

Un alt element important în luarea deciziei îl reprezintă, cu siguranță, regimul fiscal aplicabil, motiv pentru care am pregătit pentru tine un material informativ în care analizăm regulile aplicabile SRL-urilor și PFA-urilor, în cazurile II-urilor fiind aplicabile regulile pentru PFA-uri:

Regimul fiscal SRL vs. PFA

Indiferent de forma de organizare pentru care vei opta, nu uita faptul că, în România, la momentul înființării entității se poate opta pentru scutirea de la plata TVA. Cu toate acestea, plata TVA devine obligatorie atunci când cifra de afaceri atinge într-un an suma de 300.000 lei.

Procedura de înființare la Registrul Comerțului

Procedura de înființare a firmei, indiferent că ai optat pentru SRL, PFA sau II, se realizează la Registrul Comerțului în circumscripția căruia se va afla sediul social sau profesional al acesteia.

i. Sediul firmei

Un element important pentru afacerea ta este sediul acesteia.

Sediul apare menționat în toate documentele firmei, inclusiv în facturi și contracte, fiind locul unde se primește corespondența, unde se pot efectua controale de către organele fiscale și în funcție de care se stabilește competența anumitor instituții, organe, autorități (autoritatea fiscală, instanțele de judecată, etc.)

Pentru mai multe detalii îți recomandăm să citești materialul nostru:

Importanța sediului firmei

ii. Rezervarea denumirii

Atunci când decizi să deschizi o afacere, printre primele formalități pe care trebuie să le parcurgi este cea privind rezervarea denumirii la Registrul Comerțului. Denumirea constituie un element obligatoriu de identificare și individualizare a profesioniștilor supuși înregistrării în Registrul Comerțului.

Dacă în cazul SRL-urilor se poate opta, de principiu, pentru orice denumire disponibilă, în situația PFA-urilor denumirea este formată din numele și prenumele titularului, urmată de sintagma „Persoană Fizică Autorizată”. Similar în cazul II-ului, denumirea este formată din numele și prenumele titularului, urmată de mențiunea „Întreprindere Individuală”.

Dovada denumirii eliberată după efectuarea verificării și rezervării este valabilă pentru o perioadă de o lună de la data eliberării. În această perioadă, trebuie să finalizezi procedura de înființare a firmei. Dacă denumirea rezervată nu este folosită în termenul stabilit, rezervarea expiră, iar denumirea devine din nou disponibilă.

Pentru mai multe detalii îți recomandăm să citești materialele noastre:

Rezervarea denumirii la SRL

Rezervarea denumirii la PFA

Rezervarea denumirii la II

iii. Codurile CAEN și autorizarea acestora  

Clasificarea Activităților din Economia Națională (CAEN) este o clasificare oficială folosită pentru a organiza activitățile economice din România indiferent dacă acestea sunt desfășurate de entități supuse înmatriculării la Registrul Comerțului (SRL, PFA, II, etc.) sau doar înregistrării fiscale (exemplu PFI).

Începând cu 1 ianuarie 2025, în România a intrat în vigoare o versiune nouă a Clasificării activităților din economia națională, cunoscută sub numele de CAEN Rev. 3 disponibilă la următorul link:

CAEN Rev. 3

În cazul unei cafenele, printre codurile CAEN pe care trebuie să le autorizezi la viitorul punct de lucru (la cafenea) se regăsesc și următoarele:

5611 – Restaurante

5622 – Alte servicii de alimentație n.c.a.

5630 – Baruri și alte activități de servire a băuturilor

4725 – Comerț cu amănuntul al băuturilor (dacă vinzi cafea pentru consum în afara locației tale)

Pentru mai multe detalii îți recomandăm să citești materialele noastre:

Despre autorizarea codurilor CAEN

Ce înseamnă autorizarea codurilor CAEN la terți

Obligații după înființare firmei

După parcurgerea cu succes a tuturor formalităților la Registrul Comerțului pentru înființarea firmei, va trebui să ai în vedere următoarele demersuri:

  • Ridicarea Registrului Unic de Control (RUC) în termen de 30 de la înființare
  • Deschiderea unui cont bancar
  • Angajarea serviciilor de contabilitate
  • Înrolarea în Spațiul Privat Virtual (SPV)
  • Înscrierea în sistemul E-factura

Pentru mai multe detalii îți recomandăm să citești materialul nostru:

Ce trebuie să faci după înființarea firmei

Autorizații pentru punctul de lucru

Pentru a deschide o cafenea, ai nevoie de un punct de lucru autorizat care trebuie să respecte cerințele legale privind siguranța, sănătatea publică și protecția consumatorului.

Printre principalele autorizații necesare sunt autorizația de funcționare de la Primărie, autorizația sau, după caz, negația de la Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU), avizul sau, după caz, negația de la Direcția de Sănătate Publică.

Este important să ai în vedere faptul că legislația este în continuă schimbare nefiind așadar exclus ca pe parcursul activității tale să apară necesitatea obținerii de noi autorizații și avize, motiv pentru care nu uita să te pui la curent în permanență cu noutățile în domeniu.

Taxele pentru muzică

Dacă intenționezi să difuzezi muzică ambientală la punctul de lucru (în cafenea), trebuie să ști că este necesară plata unor taxe pentru drepturile de autor. Colectarea taxelor se realizează de către următoarele organisme:

  • UPFR (Uniunea Producătorilor de Fonograme din România)
  • CREDIDAM (Centrul Român pentru Administrarea Drepturilor Artiștilor Interpreți)
  • UCMR – ADA (Uniunea Compozitorilor si Muzicologilor din România – Asociația pentru Drepturi de Autor)

Înainte de a difuza muzică în locație îți recomandăm să contactezi cele trei organisme pentru detalii suplimentare.

Concluzie

Deschiderea unei afaceri necesită parcurgerea unor formalități legale complexe însă nimic nu poate sta în calea succesului tău de antreprenor.

În comunitatea ai sediu dezvoltăm un concept unic care pornește de la prima nevoie pe care o are afacerea ta, sediul, și ne propunem să te sprijinim pe tot parcursul antreprenorial cu ceea ce știm să facem foarte bine – activități la Registrul Comerțului.

Antreprenoriatul înseamnă viziune, creativitate, dar și mult timp alocat pentru a transforma o idee în afacere.

Misiunea noastră este să te ajutăm să câștigi timp și energie pe care tu le poți investi în propria ta afacere.

Scapă de bătăi de cap! Specialiștii noștri te pot ajuta cu operațiunile la Registrul Comerțului.