https://aisediu.ro/wp-content/uploads/2023/12/logo.svg

scapă de grija sediului social și de preluarea corespondenței

Despre autorizarea codurilor CAEN

Toate, Bine de știut

Despre autorizarea codurilor CAEN

Clasificarea Activităților din Economia Națională (CAEN) este o clasificare oficială folosită pentru a organiza activitățile economice din România indiferent dacă acestea sunt desfășurate de entități supuse înmatriculării la Registrul Comerțului (SRL, PFA, II, etc.) sau doar înregistrării fiscale (exemplu PFI).

Începând cu 1 ianuarie 2025, în România a intrat în vigoare o versiune nouă a Clasificării activităților din economia națională, cunoscută sub numele de CAEN Rev. 3 disponibilă la următorul link:

CAEN Rev. 3

Autorizarea activităților este o formalitate obligatorie în cadrul procedurii de înființare a unei firme, fie că este vorba de SRL, PFA, II sau altă entitate juridică. În funcție de locația la care firma urmează să își desfășoare activitatea, autorizarea se poate efectua la sediul social, la terți sau la punctele de lucru.

Ce înseamnă autorizarea activităților la sediul social, la punctele de lucru sau la terți

Autorizarea activităților se referă la operațiunea prin care firma declară la Registrul Comerțului locul în care urmează să își desfășoare activitatea principală și activitățile secundare aferente codurilor CAEN menționate în Actul constitutiv, în cazul SRL-urilor, sau în formularele specifice, în cazul PFA-urilor și II-urilor.

Autorizarea codurilor CAEN la sediul social / profesional este necesară atunci când firma va desfășura activitățile autorizate chiar la sediul său social / profesional.

Autorizarea codurilor CAEN la punctul de lucru este necesară atunci când firma va desfășura activitățile autorizate într-un spațiu diferit de sediul social / profesional, înregistrat la Registrul Comerțului ca sediu secundar (punct de lucru) în baza unui contract de închiriere sau comodat.

Autorizarea codurilor CAEN la terți este necesară atunci când firma va desfășura activitățile autorizate în afara sediilor sale, în diferite locații. Spre exemplu, codurile CAEN se autorizează la terți atunci când firma desfășoară activitate la sediul clientului său.

Cum se realizează autorizarea activităților

Procesul de autorizare implică depunerea la Registrul Comerțului, în cadrul procedurii de înființare sau, după caz, schimbare a sediului, a unei declarații pe proprie răspundere cu privire la îndeplinirea condițiilor de funcționare / desfășurare a activității, completată cu codurile CAEN aferente activităților ce urmează să fie desfășurate, după caz, la sediul social / profesional, la terți sau la punctele de lucru.

În cazul SRL-urilor dispozițiile legale nu instituie o limitare a numărului de clase CAEN ce pot fi autorizate la Registrul Comerțului, însă în cuprinsul actului constitutiv pot fi menționate doar acele clase CAEN aferente activităților ce vor fi autorizate în concret pentru sediul social și/sau sedii secundare sau, după caz, la terți.

Toate codurile CAEN menționate în Actul constitutiv, în cazul SRL-urilor, sau în formularele specifice, în cazul PFA-urilor și II-urilor trebuie autorizate cel puțin în una din cele 3 modalități indicate mai sus, cel mai adesea firmele având autorizate activitățile la terți. Pentru mai multe detalii îți recomandăm să citești și materialul nostru:

Ce însemnă autorizarea codurilor CAEN la terți

Ce scop are înregistrarea declarației de autorizare a activităților

Prin depunerea declarației, reprezentanții firmei își asumă, atunci când este cazul, responsabilitatea cu privire la legalitatea desfășurării activităților din obiectul de activitate și a îndeplinirii condițiilor prevăzute de lege în domeniul sanitar-veterinar și pentru siguranța alimentelor, protecției mediului și protecției muncii la locațiile unde au autorizate activități (sediu social, punct de lucru sau terți).

Astfel, în funcție de specificul activităților și de locul unde acestea se desfășoară, poate fi necesară obținerea unor avize și autorizații de la instituții precum DSP (Direcția de Sănătate Publică), ISU (Inspectoratul pentru Situații de Urgență), DSV (Direcția Sanitar Veterinară), Primărie, etc.

Concluzie

Autorizarea activităților la sediul social, la punctele de lucru sau la terți reprezintă un pas obligatoriu pentru administrarea unei afaceri în România. Asigură-te că ai toate documentele și avizele necesare pentru desfășurarea activității pentru a evita aplicarea sancțiunilor prevăzute de lege.

Scapă de bătăi de cap! Specialiștii noștri te pot ajuta cu operațiunile la Registrul Comerțului.