https://aisediu.ro/wp-content/uploads/2023/12/logo.svg

scapă de grija sediului social și de preluarea corespondenței

Obligații după înființarea firmei

Antreprenoriat

Obligații după înființarea firmei

Ce trebuie să faci după înființarea SRL-ului sau PFA-ului?

Abundența și schimbările legislative sunt o constantă în ultimii ani, devenind dificil pentru antreprenorii români să țină pasul cu lista obligațiilor ce le revin după înființarea unei firme.

Ne propunem prin acest material să oferim un mic sprijin prin indicarea unora din cele mai importante obligații ce trebuie îndeplinite în perioada imediată după înființarea firmei.

Ridicarea Registrului Unic de Control

În termen de 30 de la înființarea societății exită obligația de a ridica Registrul Unic de Control (RUC-ul) de la Administrația Finanțelor Publice din raza județului sau sectorului unde este stabilit sediul social al firmei. Registrul se ridică pe baza unei cereri simple, însoțite de o copie a Certificatului de înregistrare (CUI-ul) firmei. Taxa de ridicare este de aproximativ 30 lei și se achită pe loc, la ghișeul ANAF.

Ce este Registrul Unic de Control? Registrul Unic de Control este un document care are ca scop ținerea evidenței tuturor controalelor desfășurate la firmă de către organele de control specializate, în domeniile financiar-fiscal, sanitar, fitosanitar, urbanism, calitatea în construcții, protecția consumatorului, protecția muncii, inspecția muncii, protecția împotriva incendiilor, precum și în alte domenii prevăzute de lege.

Nerespectarea obligației de ridicare sau prezentare a RUC-ului se sancționează cu amenda ce poate ajunge până la 2.000 lei.

Deschiderea unui cont la bancă

Toate tranzacțiile ce implică activitatea firmei, fie că vorbim de SRL sau PFA, trebuie să se realizeze în și din contul acesteia, iar nu a persoanelor fizice care au înființat-o. Contul poate fi deschis la orice instituție bancară din România.

În ceea ce privește SRL-ul, este obligatoriu ca după deschiderea contului, asociatul sau, după caz, asociații, să verse capitalul social subscris, adică capitalul pe care s-au obligat să îl aducă la înființare. Capitalul social trebuie vărsat în proporție de cel puțin 30% într-un termen de cel mult 3 luni de la data înființării, dar înainte de a începe operațiuni în numele societății, urmând ca diferența să fie vărsată în termen de cel mult 12 luni de la data înființării, pentru aportul în numerar și în termen de cel mult 2 ani de la data înființării, pentru aportul în natură.

Angajarea serviciilor de contabilitate

Deși doar în cazul SRL-ului legea prevede obligația angajării serviciilor de contabilitate este recomandat ca și în cazul PFA-ului să se apeleze la serviciile unui specialist. Este adevărat că PFA-ul ține o contabilitate în partidă simplă însă dacă nu ești familiarizat cu noțiunile de contabilitate pot apărea situații mai dificil de gestionat.

Contabilul poate fi angajat cu contract individual de muncă sau ca prestator independent, caz în care se va încheia un contract de prestări servicii. Acesta se va ocupa de toate documentele financiar contabile ale firmei și va ține legătura cu ANAF-ul.

Înrolarea în Spațiul Privat Virtual (SPV)

Pentru depunerea declarațiilor fiscale și relaționarea cu ANAF reprezentanții firmei, indiferent dacă discutăm de SRL sau PFA, trebuie să se înroleze în Spațiul Privat Virtual. Această operațiune este obligatorie, nemaifiind posibilă depunerea documentelor de către societăți la ghișeele organului fiscal, în format letric.

Spațiul privat virtual constă în punerea la dispoziția persoanelor fizice și juridice a unui canal de comunicare administrat de Ministerul Finanțelor Publice și Agenția Națională de Administrare Fiscală prin intermediul căruia se realizează transmiterea electronică a informațiilor și înscrisurilor între Agenția Națională de Administrare Fiscală și contribuabili.

Pentru înrolarea în SPV este necesară achiziționarea unui certificat digital calificat pentru semnătură electronică, urmând ca toate documentele depuse la ANAF să fie semnate electronic, iar nu olograf. Contabilul firmei deține la rândul său un certificat digital calificat pentru semnătură electronică și va putea opera în contul SPV al firmei în baza împuternicirii acordate de administrator SRL-ului sau titularul PFA-ului.

Înscrierea în sistemul E-factura

Transmiterea prin sistemul e-factura a facturilor în relația B2B (business to business) și B2G (business to government) a devenit obligatorie începând cu data de 01.01.2024. Astfel, orice factură emisă de operatorii economici în relația cu alți operatori economici sau cu instituțiile publice trebuie transmisă prin E-factura.

Înscrierea în sistemul E-factura se face pe site-ul ANAF. După înscriere, există opțiunea de a utiliza aplicația web de completare a facturilor în formatul electronic XML pusă la dispoziție de ANAF sau de a utiliza un modul de facturare, integrat cu E-factura.

Pentru modul de facturare integrat cu E-factura îți recomandăm www.purplecat.ro – program online de facturare.