https://aisediu.ro/wp-content/uploads/2023/12/logo.svg

scapă de grija sediului social și de preluarea corespondenței

Rezervarea denumirii la PFA

Toate, Bine de știut

Rezervarea denumirii la PFA

Atunci când decizi să înființezi un PFA primul pas este rezervarea denumirii la Registrul Comerțului. Denumirea constituie un element obligatoriu de identificare și individualizare a profesioniștilor supuși înregistrării în Registrul Comerțului.

În continuare îți prezentăm pașii pentru efectuarea unei rezervări de denumire.

Pasul 1: Completarea cererii-tip

În cazul PFA-ului denumirea este formată din numele și prenumele titularului PFA, nefiind necesară și nici posibilă alegerea unei alte denumiri, astfel cum se procedează la SRL.

Cererea-tip pusă la dispoziție de Registrul Comerțului pentru rezervarea denumirii, trebuie completată cu numele și prenumele titularului PFA, exact așa cum apare acesta în buletin, urmat de forma de exercitare a activității economice, respectiv „Persoană Fizică Autorizată”.

Pasul 2: Verifică disponibilitatea denumirii

După completarea cererii-tip, următorul pas pe care trebuie să-l faci este să verifici dacă denumirea este disponibilă.

În cazul în care există identitate de nume și prenume cu alt PFA înregistrat în Registrul Comerțului sau există deja o rezervare în vederea înregistrării, denumirea va fi completată și cu inițialele prenumelui tatălui sau al mamei sau cu prenumele întreg al acestora, iar, dacă și după această completare există  identitate, se va adăuga o altă mențiune care să identifice mai precis persoana sau felul comerțului său.

Verificarea disponibilității denumirii firmei se poate realiza online prin intermediul portalului Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) sau direct la ghișeu. Procedura de rezervare a denumirii online, pe portalul ONRC, poate fi parcursă doar de către persoanele care dețin semnătură electronică certificată.

Pasul 3: Rezervă denumirea

După confirmarea disponibilității denumirii, următorul pas este depunerea cererii tip de rezervare. Asigură-te că anexezi toate actele necesare, cum ar fi copia actului de identitate și, dacă este cazul, împuternicirea.

După parcurgerea acestor formalități, Registrul Comerțului îți va elibera dovada de rezervare a denumirii care, împreună cu cererile, declarațiile și celelalte documente specifice procedurii, compun dosarul de înființare al PFA-ului. Mai multe detalii despre etapele înființării unui PFA găsești în următoarele materiale:

Ce trebuie să știi despre înființarea unui PFA

Ce acte sunt necesare pentru înființarea unui PFA

Valabilitatea documentului de rezervare

Denumirea rezervată este valabilă pentru o perioadă de o lună de la data eliberării dovezii (prin „eliberarea dovezii” se înțelege data la care este generată). În această perioadă, trebuie să finalizezi procedura de înființare a PFA-ului. Dacă denumirea rezervată nu este folosită în termenul stabilit, rezervarea expiră, iar denumirea devine din nou disponibilă pentru rezervare.

Scapă de bătăi de cap! Specialiștii noștri te pot ajuta cu operațiunile la Registrul Comerțului.