https://aisediu.ro/wp-content/uploads/2023/12/logo.svg

scapă de grija sediului social și de preluarea corespondenței

Rezervarea denumirii la SRL

Toate, Bine de știut

Rezervarea denumirii la SRL

Atunci când decizi să înființezi o Societate cu Răspundere Limitată (SRL), primul pas este rezervarea denumirii la Registrul Comerțului. Denumirea constituie un element obligatoriu de identificare și individualizare a profesioniștilor supuși înregistrării în Registrul Comerțului.

Cum faci o rezervarea de denumire

Pasul 1: Alege trei denumirii, în ordinea preferinței

Cererea-tip pusă la dispoziție de Registrul Comerțului pentru rezervarea denumirii, conține trei rubrici ce trebuie completate cu denumirile dorite, în ordinea preferinței. În funcție de disponibilitate, va avea întâietate prima denumire, iar dacă aceasta este alocată altei firme, va urma a doua și apoi a treia.

Pasul 2: Asigură-te că denumirile alese respectă condițiile impuse de lege

Denumirea unei noi firme trebuie să se deosebească de cele existente. În vederea rezervării, denumirea este supusă operațiunii de verificare a îndeplinirii condițiilor de specificitate față de firmele înregistrate în Registrul Comerțului sau rezervate.

O denumire are caracter distinctiv atunci când nu este generică și se deosebește de alte denumiri de firme înregistrate anterior în Registrul Comerțului. Elementele tehnice de specificitate ale firmei sunt stabilite prin norme metodologice.

Nu reprezintă elemente tehnice de specificitate de natură să asigure caracter distinctiv, următoarele:

  • articularea cuvintelor;
  • inversarea ordinii cuvintelor care au intrat în componența unei firme înregistrate sau rezervate;
  • dublarea uneia sau mai multora dintre literele ori cifrele care au intrat în componența unei firme înregistrate sau rezervate;
  • adăugarea sau eliminarea adverbelor, prepozițiilor, conjuncțiilor, numerelor, semnelor de punctuație și a altor particularități similare, având o semnificație vagă, precum și a abrevierilor care nu sunt de natură să schimbe înțelesul denumirii;
  • utilizarea unor cuvinte diferite din punct de vedere semantic, dar identice fonetic;
  • folosirea unor prescurtări ale cuvintelor care intră în componența unei firme înregistrate sau rezervate;
  • utilizarea simbolurilor echivalente literelor și cuvintelor, de exemplu, @, #, n, % etc.;

Mai trebuie să știi și că există anumite limitări și interdicții în ceea ce privește folosirea unor cuvinte în denumirea societății:

  • denumirea nu poate conține cuvinte care sunt asociate unor profesii care implică exercițiul autorității publice, precum „științific”, „academie”, „academic”, „universitate”, „universitar”, „școală”, „școlar” sau derivatele acestora, precum și „notar”, „executor”, „avocat”, „consilier juridic”, „consultanță juridică”;
  • denumirea nu poate conține cuvinte de natură să creeze confuzie cu denumirea unei autorități sau instituții publice centrale sau locale și nici derivatele acestora ori cuvinte sau sintagme caracteristice autorităților și instituțiilor publice centrale: „național”, „român”, „institut”;

Pasul 3: Verifică disponibilitatea denumirilor alese

După ce ai ales trei denumiri și te-ai asigurat că acestea respectă condițiile stabilite de lege, următorul pas pe care trebuie să-l faci este să verifici dacă denumirea pe care o dorești este disponibilă, respectiv are caracter distinctiv și nu este deja înregistrată de o altă entitate.

O firmă este disponibilă atunci când nu aparține altei persoane fizice sau juridice înregistrate în Registrul Comerțului sau nu este rezervată în vederea înregistrării. Nu se poate rezerva și înregistra o firmă care este deja rezervată sau înregistrată în Registrul Comerțului.

Verificarea disponibilității denumirii firmei se poate realiza online prin intermediul portalului pus la dispoziție de Oficiului Național al Registrului Comerțului (ONRC) sau direct la ghișeu. Trebuie să ai în vedere faptul că dacă dorești să faci rezervarea de denumire online, pe portalul ONRC, este necesar să deții o semnătură electronică certificată.

Pasul 4: Rezervă denumirea

După ce ai primit confirmarea privind disponibilitatea denumirii, următorul pas este depunerea cererii tip de rezervare. Completează formularul emis de ONRC și asigură-te că anexezi toate actele necesare, cum ar fi copia actului de identitate și, dacă este cazul, împuternicirea.

După parcurgerea acestor formalități, Registrul Comerțului îți va elibera dovada de rezervare a denumirii care, împreună cu cererile, declarațiile și celelalte documente specifice procedurii, compun dosarul de înființare al societății.

Valabilitatea documentului de rezervare

Dovada eliberată după efectuarea verificării și rezervării este valabilă pentru o perioadă de o lună de la data eliberării dovezii (prin ”eliberarea dovezii” se înțelege data la care este generată din aplicație dovada). În această perioadă, trebuie să finalizezi procedura de înființare a SRL-ului. Dacă denumirea rezervată nu este folosită în termenul stabilit, rezervarea expiră, iar denumirea devine din nou disponibilă pentru alte persoane.

Concluzie

Rezervarea denumirii este primul pas al procedurii de înființare. Asigură-te că denumirea aleasă este nu doar reprezentativă pentru activitatea ta, ci și conformă prevederilor legale pentru a evita astfel întârzierile în procedura de înființare.

Scapă de bătăi de cap! Specialiștii noștri te pot ajuta cu operațiunile la Registrul Comerțului.