https://aisediu.ro/wp-content/uploads/2023/12/logo.svg

scapă de grija sediului social și de preluarea corespondenței

Care este diferența dintre asociat și administrator

Toate, Antreprenoriat

Care este diferența dintre asociat și administrator

În cadrul unei societăți, două dintre cele mai importante roluri sunt cele ale asociaților și administratorilor. Deși în multe dintre situații aceeași persoană deține ambele calități, fiecare rol vine cu atribuții și responsabilități distincte.

Cine este asociatul și ce atribuții are?

Asociatul este persoana fizică sau juridică care deține părți sociale în cadrul societății, participând, în această calitate, la beneficii și pierderi. Dacă societatea are mai mulți asociați, aceștia alcătuiesc Adunarea Generală a Asociaților (AGA), iar dacă are un singur asociat, acesta exercită singur funcția decizională.

În calitate de organ decizional, deliberativ, Adunarea Generală a Asociaților adoptă hotărâri, în timp ce asociatul unic adoptă decizii.

Printre principalele drepturi și obligații ale asociaților se regăsesc următoarele:

  • au dreptul să primească o parte din profitul societății, proporțional cu participația la capitalul social (dreptul la dividende).
  • participă la ședințele AGA, în cazul SRL-urilor cu mai mulți asociați, și își exercită dreptul de vot. În raport de numărul de părți sociale pe care le dețin, asociații au o influență proporțională în luarea hotărârilor în cadrul AGA (dreptul de vot).
  • trebuie să contribuie cu capital la formarea societății (obligația de aport).
  • trebuie să acționeze în mod onest și în interesul societății, aspect ce presupune să ia hotărâri și decizii, după caz, care să contribuie la creșterea profitului și la dezvoltarea afacerii, evitând actele și faptele de natură a crea prejudicii societății (obligația de fidelitate).

Cine este administratorul și ce atribuții are?

Administratorul este persoana fizică sau juridică care exercită funcția executivă în cadrul societății, adică realizează și gestionează activitatea curentă a firmei și duce la îndeplinire hotărârile adoptate de asociați.

Printre principalele drepturi și obligații ale administratorilor se regăsesc următoarele:

  • gestionarea activității curente a societății constând în, dar fără a se limita la, încheierea de contracte, angajarea personalului, organizarea și conducerea contabilității, asigurarea respectării regulamentelor interne, etc (administrarea propriu-zisă).
  • desfășurarea activității cu prudență și loialitate, ținând cont de interesele societății (obligația de diligență).
  • reprezintarea societății în raporturile cu tertii, inclusiv autoritățile și instituțiile publice, precum și persoanele fizice și juridice din mediul privat. Administratorul este cel care reprezintă societatea în fața instanțelor de judecată, băncilor, organismelor de control, etc. (reprezentare legală).

În concluzie, asociații și administratorii au roluri esențiale în funcționarea societăți, având atribuții și răspunderi diferite. Asociatul este, în principal, un investitor și un decident strategic, în timp ce administratorul este cel care asigură implementarea deciziilor și gestionează activitatea zilnică a societății.

Scapă de bătăi de cap! Specialiștii noștri te pot ajuta cu operațiunile la Registrul Comerțului.