https://aisediu.ro/wp-content/uploads/2023/12/logo.svg

scapă de grija sediului social și de preluarea corespondenței

Ce este Registrul Unic de Control (RUC) și când ai nevoie de el

Toate, Bine de știut, Antreprenoriat

Ce este Registrul Unic de Control (RUC) și când ai nevoie de el

Registrul Unic de Control (RUC) este un document eliberat de Administrației Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) ce are ca scop evidențierea tuturor controalelor desfășurate la contribuabil de către organele de control specializate, în domenii precum: financiar-fiscal, sanitar, fitosanitar, urbanism, calitatea în construcții, protecția consumatorului, protecția muncii, inspecția muncii, protecția împotriva incendiilor, precum și în alte domenii prevăzute de lege.

Ce cuprinde RUC-ul

RUC-ul cuprinde informații despre:

  • instituția care efectuează controlul (ANAF, ITM, etc);
  • numele şi prenumele persoanelor împuternicite de a efectua controlul, numărul legitimatiei de control, numărul şi data delegaţiei/ordinului de deplasare;
  • obiectivele controlului;
  • perioada controlului;
  • perioada controlată;
  • temeiul legal în baza căruia se efectuează controlul.

Cine are obligația de a obține RUC-ul

RUC-ul este obligatoriu pentru toți operatorii economici supuși înregistrării la Oficiul Național al Registrului Comerțului: SRL, SA, PFA, II, etc. Celelalte categorii de contribuabili pot ține registrul unic de control, în funcţie de opţiunea acestora.

RUC-ul trebuie solicitat atât pentru sediul social al firmei cât și pentru fiecare sediu secundar (punct de lucru).

De unde se obține RUC-ul

Registrul unic de control se eliberează, contra cost, de direcţiile generale ale finanţelor publice din raza teritorială unde îşi are sediul social contribuabilul, pe baza certificatului de înregistrare (CUI), în cazul comercianţilor, şi pe baza certificatului de înregistrare fiscală (CIF), în cazul celorlalte categorii de contribuabili.

Contribuabilii nou-infiintati sunt obligaţi să achiziționeze RUC-ul în termen de 30 de zile de la data înregistrării (înființării).

Când trebuie prezentat RUC-ul

Registrul Unic de Control trebuie să fie disponibil la sediul social sau la punctul de lucru al firmei și trebuie prezentat inspectorilor atunci când aceștia efectuează un control.

Organele de control sunt obligate ca înainte de începerea acţiunii de control să consulte actele de control încheiate anterior, care au legătură cu domeniul lor de activitate, pentru a cunoaşte constatările făcute, măsurile stabilite şi stadiul îndeplinirii lor. Controlul se poate desfăşura numai după consemnarea în registrul unic de control a tuturor acestor date.

În situaţia neprezentarii RUC-ului de către contribuabil, verificarea se efectuează, iar cauzele neprezentării se consemnează în actul de control.

Sancțiuni

Neachizitionarea RUC-ului de la direcţiile generale ale finanţelor publice din raza teritorială unde îşi are sediul social contribuabilul, în termenul prevăzut de lege, constituie contravenție și se sancționează cu amenda de la 500 lei la 1000 lei.

Neprezentarea RUC-ului la solicitarea organelor de control specializate, constituie contravenție și se sancționează cu amenda de la 1.000 lei la 2.000 lei.

Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se fac de organele de control specializate.

RUC-ul este un instrument de monitorizare a acțiunilor de inspecție desfășurate de autorități pe care toți operatorii economici supuși înregistrării la Registrul Comerțului au obligația să îl obțină și să îl prezinte cu ocazia efectuării unui control.

Scapă de bătăi de cap! Specialiștii noștri te pot ajuta cu operațiunile la Registrul Comerțului.