https://aisediu.ro/wp-content/uploads/2023/12/logo.svg

scapă de grija sediului social și de preluarea corespondenței

Care este diferența dintre hotărârea AGA și decizia asociatului unic

Toate, Bine de știut, Antreprenoriat

Care este diferența dintre hotărârea AGA și decizia asociatului unic

Procesul decizional este esențial pentru buna funcționare și dezvoltare a afacerii. Atribuțiile decizionale, strategice, cu impact major pentru societate, revin întotdeauna asociaților care, în exercitarea acestor atribuții, adoptă în cadrul SRL fie hotărâri, fie decizii. Care este însă diferența dintre cele două acte?  

Hotărârea Adunării Generale a Asociaților

Hotărârea este actul adoptat de Adunarea Generală a Asociaților (AGA), care se întrunește conform prevederilor legale și statutare. Fiecare asociat are dreptul să participe și să voteze în cadrul AGA, votul fiind proporțional cu cota de participare la capitalul social, dacă nu se prevede altfel în actul constitutiv.

În cadrul ședințelor AGA, se supun dezbaterii și aprobării aspecte precum: schimbarea sediului social, deschiderea sau închiderea unui punct de lucru, schimbarea obiectului de activitate al societății, schimbarea administratorului sau orice alte aspecte ce necesită aprobarea asociaților, conform legii sau actului constitutiv.

În urma dezbaterilor din cadrul ședinței AGA se adoptă hotârârea AGA, act ce reprezintă expresia voinței asociaților.

Conform prevederilor Legii nr. 31/1990, hotărârile luate în cadrul AGA, în limitele legii sau actului constitutiv, sunt obligatorii chiar și pentru asociații care nu au luat parte la adunare sau au votat contra. Hotărârea AGA este adusă la îndeplinire de administratorul societății.

Decizia Asociatului Unic

În cazul unui SRL cu asociat unic, acesta din urmă exercită singur funcția decizională. În exercitarea acestei atribuții, asociatul unic adoptă decizii.

La fel ca în cazul hotărârilor AGA, decizia asociatului unic poate viza aspecte precum: aprobarea situațiilor financiare. modificarea actului constitutiv, numirea sau revocarea administratorilor sau orice alte chestiuni ce implică aprobarea asociatului, prevăzute de leges sau actul constitutiv.

Care este diferența dintre Hotărârea Adunării Generale și Decizia asociatului unic

Numărul de persoane implicate:

    • Hotărârea este rezultatul unei decizii colective, a asociaților.
    • Decizia este luată de o singură persoană, asociatul unic.

Procedura de adoptare:

    • Hotărârea AGA necesită parcurgerea unei proceduri prealabile de convocare a asociaților la ședința AGA și respectarea formalităților legale și statutare privind cvorumul de prezență și vot. Nerespectarea acestor formalități poate conduce la anularea hotărârii AGA adoptate în astfel de condiții.
    • Decizia asociatului unic nu necesită în principiu proceduri prealabile de convocare sau alte formalități în măsura în care asociatul unic își poate exprima în mod valabil poziția cu privire la aspectele supuse votului.

În concluzie, principala diferență dintre hotărârea AGA și decizia asociatului unic constă în numărul de persoane implicate în procesul decizional: hotărârile AGA sunt adoptate în cadrul SRL-urilor cu mai mulți asociați, în timp ce deciziile se adoptă în cadrul SRL-urilor cu asociat unic. 

Scapă de bătăi de cap! Specialiștii noștri te pot ajuta cu operațiunile la Registrul Comerțului.