https://aisediu.ro/wp-content/uploads/2023/12/logo.svg

scapă de grija sediului social și de preluarea corespondenței

Ce este opoziția în materie de societăți

Toate, Bine de știut

Ce este opoziția în materie de societăți

Opoziția în materie de societăți este un mecanism prin care terții pot contesta înregistrarea sau modificarea în Registrul Comerțului a unor acte referitoare la o societate. Această procedură are rolul de a proteja drepturile creditorilor, asociaților sau altor persoane interesate care ar putea fi afectate de deciziile unei societăți.

Cadrul legal al opoziției

Opoziția este reglementată de Legea nr. 31/1990 privind societățile, precum și de alte acte normative aplicabile în funcție de specificul fiecărei situații și poate fi formulată împotriva unor hotărâri ale adunării generale a asociaților sau decizii ale asociaților unici.

Pentru mai multe detalii îți recomandăm să citești și următorul material:

Care este diferența dintre hotărârea AGA și decizia asociatului unic

Cine poate formula opoziție

Potrivit prevederilor legale, creditorii sociali și orice alte persoane prejudiciate prin hotărârile asociaților privitoare la modificarea actului constitutiv pot formula o cerere de opoziție prin care să solicite instanței judecătorești să oblige, după caz, societatea sau asociații la repararea prejudiciului cauzat.

Astfel, cele mai frecvente situații în care sunt formulate opoziții sunt cele în care societățile intră în procedura dizolvării cu lichidare simultană, iar hotărârea adunării generale a asociaților sau, după caz, decizia asociatului unic, nu face referire la toate datoriile societății, caz în care creditorii societății, prejudiciați de hotărârea / decizia respectivă, înregistrează opoziții.

Termene și procedura de soluționare

Opoziția se poate formula în termen de 30 de zile de la data publicării hotărârii adunării generale a asociaților sau, după caz, a deciziei asociatului unic în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a, dacă nu se prevede un alt termen special și se depune la Registrul Comerțului.

În termen de 3 zile de la data depunerii, Registrul Comerțului va înainta instanței judecătorești competente opoziția, urmând ca aceasta să se soluționeze cu citarea părților. Hotărârea pronunțată asupra opoziției este supusă numai apelului.

Concluzie

Opoziția în materie de societăți este un instrument esențial pentru protejarea drepturilor terților împotriva unor decizii abuzive sau ilegale luate de o societate. Este important ca cei interesați să acționeze în termenul legal și să furnizeze argumente solide pentru a-și susține cauza în fața instanței.