În ce limite răspund asociații în SRL
Toate, Bine de știut, AntreprenoriatSocietatea cu răspundere limitată (SRL) este una dintre cele mai populare forme juridice de organizare a unei afaceri în România datorită flexibilității și protecției oferite asociaților.
Asociatul este persoana fizică sau juridică care deține părți sociale în cadrul societății, participând, în această calitate, la beneficii și pierderi. Dacă societatea are mai mulți asociați, aceștia alcătuiesc Adunarea Generală a Asociaților (AGA), iar dacă are un singur asociat, acesta exercită singur funcția decizională.
Pentru a înțelege pe deplin rolul asociaților în societate și care este diferența dintre administratori și asociați, îți recomandăm să citești și următorul material:
Care este diferența dintre asociat și administrator
Conform prevederilor Legii nr. 31/1990 privind societățile comerciale, un SRL poate fi deținut de unul sau mai mulți asociați, legea limitând numărul la 50 de asociați. În măsură în care numărul fondatorilor este mai mare de atât, se poate lua în considerarea înființarea unui SA (societate pe acțiuni), în cazul căreia nu este reglementată o astfel de limitare.
Un SRL cu asociat unic are ca principal avantaj faptul că deciziile pot fi luate mult mai rapid, fără a exista riscul unor divergențe de opinii între membrii, însă un SRL cu mai mulți asociați oferă avantajul distribuirii responsabilităților și capitalului inițial.
În concluzie, în funcție de specificul activității economice, SRL – urile pot fi deținute de un singur asociat sau de mai mulți, fără însă a putea depăși limita de 50 de asociați.
Scapă de bătăi de cap! Specialiștii noștri te pot ajuta cu operațiunile la Registrul Comerțului.