Ce sunt facturile simplificate
Bine de știut, Fiscalitate, NoutățiSuccintă prezentare a celor două entități
Societatea cu răspundere limitată (S.R.L.) este o formă de organizare a persoanei juridice, alcătuită din unul sau mai mulți asociați, persoane fizice sau juridice, destinată desfășurării de activități economice în scopul obținerii de profit.
SRL-ul este o formă de organizare juridică răspândită în rândul antreprenorilor din România, oferind o flexibilitate mare atât în ceea ce privește stabilire structurii capitalului, numărului de asociați, activității desfășurate, cât și în ceea ce privește organizarea internă (personal angajat, contabilitate, audit, cenzori, etc). Condițiile de înființare sunt mai puțin restrictive comparativ cu alte forme societare, iar legea permite modificări ulterioare atât a structurii capitalului social, a numărului de asociații, cât și a obiectului de activitate, sediului social, organelor de conducere, etc.
Persoana fizică autorizată (P.F.A.) este o întreprindere economică, fără personalitate juridică, organizată de o persoană fizică ce folosește, în principal, forța sa de muncă.
Potrivit prevederilor legale, PFA poate avea în obiectul de activitate cel mult 5 clase de activități prevăzute de codul CAEN și poate desfășura activitățile pentru care este autorizată, singură sau împreună cu cel mult 3 persoane, angajate de aceasta, în calitate de angajator, cu contract individual de muncă.
Atât SRL-ul, cât și PFA-ul reprezintă entități distincte de fondatorii săi, ceea ce înseamnă că au drepturi și obligații proprii în raporturile cu terții, inclusiv cu autoritățile fiscale.
Regimul fiscal SRL
Din perspectiva regimului fiscal, ca urmare a activității economice desfășurate, S.R.L.-urile și asociații datorează:
i. impozit pe profit în cotă de 16%, conform art. 17 si urm. Cod fiscal, sau impozit pe venitul microîntreprinderilor în cotă de 1% sau 3%, după caz, conform art. 47 și urm. Cod fiscal.
Pentru aplicarea impozitului pe venitul microîntreprinderilor, societățile trebuie să îndeplinească anumite condiții, printre care:
- a realizat venituri care nu au depășit echivalentul în lei a 500.000 euro;
- capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;
- a realizat venituri, altele decât cele din consultanță și/sau management, cu excepția veniturilor din consultanță fiscală, corespunzătoare codului CAEN 6920 – Activități de contabilitate și audit financiar; consultanță în domeniul fiscal, în proporție de peste 80% din veniturile totale;
- are cel puțin un salariat sau are încheiat un contract de administrare sau mandat prin care remunerația este stabilită cel puțin la nivelul salariului minim brut garanta Dacă se optează pentru aplicarea impozitului pe venitul microîntreprinderilor la înființarea societății, condiția trebuie îndeplinită cel târziu în termen de 30 de zile de la data înregistrării la Registrul Comerțului;
- are asociați/acționari care dețin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot și este singura persoană juridică stabilită de către asociați/acționari să aplice prevederile prezentului titlu.
Cotele de impozitare pe veniturile microîntreprinderilor sunt de 1% pentru firmele care nu depășesc venituri de 60.000 Euro, respectiv 3% pentru cele care depășesc acest plafon și care desfășoară activități principale sau secundare corespunzătoare unor coduri CAEN menționate de art. 51 Cod fiscal, cum ar fi 5821, 6201, 6910, etc.
Sumele de bani distribuite asociaților poartă denumirea de dividende, iar pentru acestea se datorează:
ii. impozit pe venitul din dividende în cotă de 8%, conform art. 97 Cod fiscal;
iii. contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cotă de 10%, conform art. 155 și urm. Cod fiscal, aplicată asupra următoarelor plafoane reglemente de art. 170 alin. (5) Cod fiscal:
- nivelul a 6 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 6 salarii minime brute pe țară inclusiv și 12 salarii minime brute pe țară;
- nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe țară inclusiv și 24 de salarii minime brute pe țară;
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cel puțin egale cu 24 de salarii minime brute pe țară.
Concluzionând, dincolo de cheltuielile operaționale, S.R.L.-urile, iar mai apoi asociații datorează:
- impozit pe profit în cotă de 16% sau impozit pe venitul microîntreprinderilor în cotă de 1% sau 3%;
- impozit pe venitul din dividende în cotă de 8%;
- contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cotă de 10% în limita unui plafon de 24 de salarii minime brute pe țară.
Regimul fiscal PFA
Din perspectiva regimului fiscal, ca urmare a activității economice desfășurate, P.F.A. – urile datorează:
i. impozit pe venit în cotă de 10%, conform art. 64 Cod fiscal.
ii. contribuții de asigurări sociale de sănătate (CASS) în cotă de 10%, conform art. 155 și urm. Cod fiscal, în limita unui plafon de 60 de salarii minime brute pe țară conform art. 170 alin. (1) Cod fiscal.
iii. contribuții de asigurări sociale în cotă de 25 % conform art. 138 Cod fiscal, aplicată asupra următoarelor plafoane reglementate de art. 148 Cod fiscal:
- nivelul de 12 salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cuprinse între 12 salarii minime brute pe țară inclusiv și 24 de salarii minime brute pe țară;
- nivelul de 24 de salarii minime brute pe țară, în cazul veniturilor realizate cel puțin egale cu 24 de salarii minime brute pe țară.