https://aisediu.ro/wp-content/uploads/2023/12/logo.svg

scapă de grija sediului social și de preluarea corespondenței

Operațiunile în valută

Fiscalitate, Bine de știut, Antreprenoriat, Toate

Operațiunile în valută

Într-o economie tot mai globalizată, este din ce în ce mai comun să vedem prețuri afișate în Euro. Firmele românești din domenii precum imobiliare, IT, turism sau comerț preferă adesea să utilizeze valuta pentru a reflecta mai bine valoarea serviciilor sau produselor lor în raport cu piețele externe. Totuși, utilizarea valutei în tranzacțiile locale are câteva particularități și limitări de care trebuie ținut cont.

Tranzacții între rezidenți și utilizarea valutei

Potrivit dispozițiilor legale, tranzacțiile între rezidenți, firme sau persoane din România, trebuie să se desfășoare în moneda națională, adică în Lei. Totuși, există situații prevăzute de Regulamentul BNR nr. 4/2005 în care sunt permise operațiunile în valută, precum operațiunile desfășurate în zone speciale cum ar fi porturile sau aeroporturile.

Situațiile de excepție reglementate de normele BNR, în care sunt permise operațiuni în valută, sunt cele în care sunt implicate piețe externe sau activități cu caracter internațional, fiind astfel ușor de înțeles necesitatea utilizării altor monede, precum Euro, de către rezidenți.

Tranzacții între rezidenți și nerezidenți

Când vine vorba de relațiile cu parteneri din afara țării, tranzacțiile în valută sunt permise. Astfel, o firmă românească poate efectua plăți și încasa în valută. Acest lucru este esențial pentru activitățile internaționale, cum ar fi importurile, exporturile sau colaborările externe.

Prețurile afișate consumatorilor

Pentru produsele și serviciile destinate consumatorilor din România, prețurile trebuie exprimate în moneda națională, iar afișarea trebuie să fie vizibilă. Această cerință asigură o transparență mai mare pentru consumatori și le oferă acestora posibilitatea să înțeleagă costurile reale, fără a fi afectați de variațiile cursului valutar.

Conturile în valută pentru firme

Deschiderea unui cont în valută este o practică obișnuită pentru firme, mai ales pentru cele care activează pe piețele internaționale. Conturile în valută sunt utile mai ales pentru gestionarea plăților și încasărilor în euro sau alte monede. Instituțiile financiare din România oferă astfel de conturi atât pentru persoane fizice, cât și pentru companii.

Concluzie

Utilizarea valutei în tranzacții este permisă pentru firmele care activează pe piețe internaționale sau în anumite situații expres prevăzute de normele în materie. Cu toate acestea, de regulă, operațiunile între rezidenți din România trebuie efectuate în moneda națională, iar prețurile pentru produsele și serviciile oferite consumatorilor trebuie, de asemenea, exprimate în moneda națională.

Scapă de bătăi de cap! Specialiștii noștri te pot ajuta cu operațiunile la Registrul Comerțului.