În ce limite răspund asociații în SRL
Toate, Bine de știut, AntreprenoriatDeși legislația românească a renunțat oficial la sintagma „societăți comerciale” (S.C.) încă din 2013, acest termen continuă să fie folosit în mod uzual, atât în limbajul comun, cât și în unele contexte profesionale. Însă este corect să mai utilizăm această expresie în prezent?
Cum s-a ajuns la această schimbare
Începând cu anul 2013, sintagma „societate comercială” a fost în mod oficial înlocuită cu termenul „societate”. Modificarea terminologiei a fost introdusă prin Legea nr. 76/2012, pentru punerea în aplicare a Codului de Procedură Civilă. Printre numeroasele modificări aduse de această lege, o parte au vizat Legea nr. 31/1990, care reglementează societățile. Înainte de această modificare, inclusiv Legea nr. 31/1990 purta denumirea de „legea privind societățile comerciale”, în timp ce mai apoi a rămas denumirea „legea privind societățile”.
De ce este importantă această informație
Utilizarea termenului „societate comercială” și a acronimului „S.C.” nu mai este permisă din punct de vedere legal. Pentru cei care înființează noi firme, este esențial să respecte terminologia actuală și să utilizeze denumirile corecte, care reflectă forma juridică a societății, în caz contrar existând riscul respingerii cererii de înmatriculare de către Registrul Comerțului.
Așadar, dacă te gândești să deschizi o firmă, nu uita: fără „societăți comerciale” și fără „S.C.”!
Scapă de bătăi de cap! Specialiștii noștri te pot ajuta cu operațiunile la Registrul Comerțului.