În ce limite răspund asociații în SRL
Toate, Bine de știut, AntreprenoriatSRL-ul este o formă de organizare juridică răspândită în rândul antreprenorilor din România, oferind o flexibilitate mare atât în ceea ce privește stabilire structurii capitalului, numărului de asociați, activității desfășurate, cât și în ceea ce privește organizarea internă (personal angajat, contabilitate, audit, cenzori, etc.).
Condițiile de înființare sunt mai puțin restrictive comparativ cu alte forme societare, iar legea permite modificări ulterioare atât a structurii capitalului social, a numărului de asociații, cât și a obiectului de activitate, sediului social, organelor de conducere, etc.
Un element important pentru orice afacere este sediul acesteia. Sediul apare menționat în toate documentele firmei, inclusiv în facturi și contracte, fiind locul unde se primește corespondența, unde se pot efectua controale de către organele fiscale și în funcție de care se stabilește competența anumitor instituții, organe, autorități (autoritatea fiscală, instanțele de judecată, etc.).
Pentru mai multe detalii îți recomandăm să citești materialul nostru:
Când poate fi necesară schimbarea sediului social
Schimbarea sediului social al unui SRL poate fi necesară în diverse situații, precum:
- Expirarea contractului de închiriere sau comodat: atunci când perioada de valabilitate a contractului pentru spațiul actual al sediului social a ajuns la termen și nu se mai dorește prelungirea acestuia
- Relocarea activității: mutarea activității firmei într-o altă locație, fie în același județ, fie în alt județ
Procedura de schimbare a sediului social la Registrul Comerțului
Pentru schimbarea sediului social al societății la Registrul Comerțului este necesară parcurgerea mai multor pași:
- Adoptarea deciziei asociatului unic sau hotărârii AGA, după caz, de aprobare a schimbării sediului social
- Actualizarea actului constitutiv al societății
- Obținerea documentului care atestă dreptul de folosință asupra noului spațiu: contract de închiriere, contract de comodat, etc. Dacă noul sediu este situat într-un imobil cu destinație de locuință, iar activitatea firmei se va desfășura la sediu social, este necesar acordul asociației de proprietari și al vecinilor cu care se învecinează spațiul pe orizontală și verticală
- Depunerea dosarului la Oficiul Registrului Comerțului
Documente necesare pentru schimbarea sediului social
- cererea de înregistrare
- declarația pe propria răspundere privind îndeplinirea condițiilor de funcționare și desfășurare a activității
- decizia asociatului unic sau hotărârea AGA, după caz, de aprobare a schimbării sediului social
- actul constitutiv actualizat
- documentul care atestă dreptul de folosință asupra noului spațiu (contract de închiriere, comodat și actul de proprietate sau extras de carte funciară)
- acordul asociației de proprietari și al vecinilor, dacă este cazul
- dovada privind plata tarifului legal de publicare a deciziei asociatului unic sau hotărârii AGA, după caz, în Monitorul Oficial al României, Partea a IV-a
După depunerea dosarului la Registrul Comerțului, în măsura în care acesta este complet, iar datele și informațiile sunt corecte, se va emite un nou certificat de înregistrare (CUI) care va reflecta schimbarea sediului social.
Concluzie
Schimbarea sediului social este o operațiunea care necesită atenție și o bună cunoaștere a procedurilor legale. Este recomandat să consulți un specialist pentru a te asigura că toate demersurile sunt efectuate corect și în conformitate cu legislația în vigoare.
Scapă de bătăi de cap! Specialiștii noștri te pot ajuta cu operațiunile la Registrul Comerțului.