În ce limite răspund asociații în SRL
Toate, Bine de știut, AntreprenoriatII-ul este o întreprindere economică, fără personalitate juridică, organizată de o persoană fizică ce folosește, în principal, forța sa de muncă.
Particularitățile acestei forme juridice sunt următoarele:
- poate avea cel mult 8 salariați
- titularul ii-ului trebuie să dețină, în anumite situații, o calificare profesională pentru a putea desfășura activitatea autorizată
- poate avea în obiectul de activitate cel mult 10 clase de activități prevăzute de codul CAEN (clasificarea CAEN actualizată poate fi consultată pe CAEN Rev. 3 – AiSediu)
- II-ul nu are obligația de a contracta serviciile unui contabil, dar are obligația de a ține contabilitatea în partidă simplă
La fel ca în cazul SRL-ului și PFA-ul trebuie să dețină un sediu care se înregistrează la Registrul Comerțului – denumirea legală a acestuia fiind de sediu profesional. Pentru mai multe detalii, îți recomandăm să citești și următorul material:
Când poate fi necesară schimbarea sediului profesional
Schimbarea sediului profesional al unui II poate fi necesară în diverse situații, precum:
- Expirarea contractului de închiriere sau comodat: atunci când perioada de valabilitate a contractului pentru spațiul actual al sediului profesional a ajuns la termen și nu se mai dorește prelungirea acestuia
- Relocarea activității: mutarea activității firmei într-o altă locație, fie în același județ, fie în alt județ
Procedura de schimbare a sediului profesional la Registrul Comerțului
Pentru schimbarea sediului profesional al II-ului la Registrul Comerțului este necesară parcurgerea următorilor pași:
- Obținerea documentului care atestă dreptul de folosință asupra noului spațiu: contract de închiriere, contract de comodat, etc. Dacă noul sediu este situat într-un imobil cu destinație de locuință, iar activitatea firmei se va desfășura la sediu profesional, este necesar acordul asociației de proprietari și al vecinilor cu care se învecinează spațiul pe orizontală și verticală
- Depunerea dosarului la Oficiul Registrului Comerțului
Documente necesare pentru schimbarea sediului social
- cererea de înregistrare
- declarația pe propria răspundere privind îndeplinirea condițiilor de funcționare și desfășurare a activității
- documentul care atestă dreptul de folosință asupra noului spațiu (contract de închiriere, comodat și actul de proprietate sau extras de carte funciară)
- acordul asociației de proprietari și al vecinilor, dacă este cazul
După depunerea dosarului la Registrul Comerțului, în măsura în care acesta este complet, iar datele și informațiile sunt corecte, se va emite un nou certificat de înregistrare (CUI) care va reflecta schimbarea sediului profesional al II-ului.
Concluzie
Schimbarea sediului profesional este o operațiunea care necesită atenție și o bună cunoaștere a procedurilor legale. Este recomandat să consulți un specialist pentru a te asigura că toate demersurile sunt efectuate corect și în conformitate cu legislația în vigoare.
Scapă de bătăi de cap! Specialiștii noștri te pot ajuta cu operațiunile la Registrul Comerțului.