https://aisediu.ro/wp-content/uploads/2023/12/logo.svg

scapă de grija sediului social și de preluarea corespondenței

Ce este capitalul social al SRL-ului

Toate, Antreprenoriat

Ce este capitalul social al SRL-ului

Capitalul social al unui SRL reprezintă valoarea totală a aporturilor asociaților și poate fi format atât din bani (aport în numerar), cât și din bunuri (aport în natură) sau know-how (aport în industrie).

Valoarea minimă a capitalului social la înființare

Legea a eliminat capitalul social minim la înființare, de 200 de lei, astfel că, potrivit noilor reglementări capitalul social al unui SRL la înființare nu poate fi mai mic de 1 leu (1 leu reprezentând valoarea minimă a unei părți sociale). Capitalul social se divide în părți egale între asociați. Astfel că, dacă SRL-ul are doi asociați, capitalul social minim a SRL-ului este de 2 lei.

Având în vedere că un capital social de „2 lei” nu sună foarte atractiv, pentru credibilitatea și imaginea societății este de preferat să te orientezi spre o sumă mai mare.

Rolul capitalului social

  • Fundamentul răspunderii limitate a asociaților – Capitalul social definește limita până la care asociații răspund față de societate. Asociații nu răspund personal pentru datoriile firmei, ci doar în limita capitalului social subscris.
  • Determină participarea la beneficii și pierderi a asociaților – Capitalul social determină cotele de participare ale asociaților la profit, pierderi și luarea hotărârilor. Cota deținută de fiecare asociat din totalul capitalului social influențează drepturile de vot și proporția profitului ce îi revine.
  • Garanție pentru partenerii de afaceri – Capitalul social reprezintă o garanție față de partenerii de afaceri. Cu cât valoarea capitalului social este mai mare, cu atât firma poate câștiga mai mult capital de încredere în fața partenerilor.

Cum și când se  varsă capitalul social

După înființare este obligatorie deschiderea unui cont pe numele societății. Ulterior deschiderii contului, asociatul sau, după caz, asociații, vor vărsa capitalul social subscris, adică capitalul pe care s-au obligat să îl aducă la înființare.

Capitalul social trebuie vărsat în proporție de cel puțin 30% într-un termen de cel mult 3 luni de la data înființării, dar înainte de a începe operațiuni în numele societății, urmând ca diferența să fie vărsată în termen de cel mult 12 luni de la data înființării, pentru aportul în numerar și în termen de cel mult 2 ani de la data înființării, pentru aportul în natură.

Ce se întâmplă în cazul în care capitalul social nu este vărsat

Potrivit legii, asociatul care întârzie să depună aportul social este răspunzător de daunele cauzate, iar dacă aportul a fost stipulat în numerar este obligat și la plata dobânzilor legale din ziua în care trebuia să realizeze vărsământul.

De reținut totodată că administratorii sunt solidar răspunzători față de societate pentru realitatea vărsămintelor efectuate de asociați.

Ce se întâmplă cu capitalul social la închiderea firmei

La dizolvarea și lichidarea SRL-ului, capitalul social rămas după achitarea datoriilor către creditori se împarte între asociați conform cotelor de participare.

Scapă de bătăi de cap! Specialiștii noștri te pot ajuta cu operațiunile la Registrul Comerțului.