Ce sunt facturile simplificate
Bine de știut, Fiscalitate, NoutățiPlafonul de la care firma devine plătitoare de TVA
Taxa pe Valoarea Adăugată (TVA) este un impozit indirect aplicat asupra bunurilor și serviciilor, fiind colectat în fiecare etapă a lanțului economic, de la producător și până la consumatorul final.
În România, firmele pot opta la momentul înființării pentru scutirea de TVA. Cu toate acestea, firmele devin în mod obligatoriu plătitoare de TVA atunci când cifra de afaceri într-un an atinge suma de 300.000 lei.
Obligația de înregistrare ca plătitor de TVA
Odată ce firma a atins plafonul de 300.000 lei, trebuie să depună la ANAF o declarație de înregistrare, însoțită de documentele contabile justificative.
Optarea pentru plata TVA înainte de atingerea plafonului
Firmele pot opta pentru înregistrarea voluntară ca plătitoare de TVA înainte de a atinge plafonul de 300.000 lei. Această decizie poate interveni fie la înființarea societății, prin completarea în mod corespunzător a anexei fiscale privind alegerea vectorului fiscal, fie ulterior, prin depunerea unor declarații la ANAF.
Obligații după înregistrarea firmei ca plătitoare de TVA
Indiferent dacă înregistrarea în scopuri de TVA intervine ca urmare a atingerii plafonului sau ca urmare a excercitării aceste opțiuni, din momentul înregistrării, în sarcina firmelor iau naștere o serie de obligații, printre care:
- emiterea facturilor cu TVA în vederea colectării TVA
- calcularea TVA și depunerea declarațiilor fiscale aferente
- plata TVA-ului către bugetul de stat, în cuantumul și la termenele prevăzute de lege
Antreprenorii trebuie să fie atenți la gestionarea corectă a TVA-ului și să țină pasul cu modificările legislative pentru a evita eventuale penalități și sancțiuni.